T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ünite 1: Bir Kahraman Doğuyor İTA.8.1.1

Mustafa Kemal'in çocukluk ve eğitim hayatı

Bu sayfa MEB 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük müfredatı (İTA.8.1.1) kazanımı için hazırlanmıştır. LGS sınavında bu konudan ortalama 1 soru çıkmaktadır.

Ders: T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
Ünite: Bir Kahraman Doğuyor
Soru Ağırlığı: 1 Soru
Örnek Soru: 8 Çözümlü Soru

Kazanım Özeti ve Temel Kurallar

2 Kart
Kavram Bilgisi

Fikir Hayatının Oluşumu ve Etkileyen Kişiler

Mustafa Kemal'in fikir dünyası Selanik, Manastır ve İstanbul'da şekillenmiştir. Manastır Askeri İdadisinde tarih öğretmeni Mehmet Tevfik Bey sayesinde tarih bilinci kazanmış, arkadaşı Ömer Naci ile edebiyat ve hitabete ilgi duymuştur. Namık Kemal ve Ziya Gökalp'ten milliyetçilik; Rousseau ve Voltaire gibi Fransız düşünürlerden ise eşitlik, hürriyet ve akılcılık kavramlarını benimsemiştir.
Türk-Yunan Savaşı'na (Dömeke) katılmak için okuldan kaçma girişimi onun vatanseverliğini gösterir.
Tarih bilincini aşılayan Mehmet Tevfik Bey ile edebiyat ve hitabet sevgisini kazandıran Ömer Naci'yi karıştırmak.
#Manastır İdadisi#Mehmet Tevfik Bey#Ömer Naci#Namık Kemal#Fikir Hayatı
Kavram Bilgisi Temel Kazanım

Mustafa Kemal'in Eğitim Hayatı ve Okulları

Mustafa Kemal'in eğitim hayatı Mahalle Mektebi ile başlayıp Şemsi Efendi İlkokulu ile devam etmiştir. Selanik Mülkiye Rüştiyesinden ayrılarak Selanik Askeri Rüştiyesine geçmiş ve burada Kemal adını almıştır. Manastır Askeri İdadisinde tarih ve edebiyata ilgi duyarak milliyetçilik fikrini geliştirmiş, İstanbul Harp Okulu ve Harp Akademisini bitirerek Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle orduya katılmıştır.
Manastır Askeri İdadisinde Ömer Naci sayesinde edebiyata, Tarih Öğretmeni Mehmet Tevfik Bey sayesinde tarihe ilgi duymuştur.
Manastır Askeri İdadisi ile Selanik Askeri Rüştiyesinde okuduğu şehirleri ve bu okulların Mustafa Kemal'in fikir hayatına katkılarını birbiriyle karıştırmak.
#Şemsi Efendi#Selanik Askeri Rüştiyesi#Manastır Askeri İdadisi#Harp Akademisi#Mustafa Kemal

Çözümlü Örnek Sorular

Bu kazanıma ait LGS düzeyinde 8 adet yeni nesil ve temel soru. Şıkkı işaretleyip adım adım çözümü inceleyebilirsiniz.

Soru 1 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
Boğazların yönetiminin Türkiye'ye bırakılması, aşağıdakilerden hangisiyle sağlanmıştır?
Doğru Yanıt: A
Boğazların yönetiminin Türkiye'ye bırakılması: Montrö Boğazlar Sözleşmesi (1936).
Soru 2 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
"Cumhuriyet'in ilanı" hangi alanda yapılan bir inkılaptır?
Doğru Yanıt: B
Cumhuriyet'in ilanı: Siyasi alanı.
Soru 3 ⌨️ A, B, C, D
Temel
Yeni Türk Devleti'nin başkenti hangi şehir olmuştur?
Doğru Yanıt: C
Doğru cevap: Ankara.
Soru 4 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
"Aşar vergisinin kaldırılması" doğrudan hangi Atatürk ilkesiyle ilişkilidir?
Aşar vergisinin kaldırılması: Halkçılık.
Soru 5 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
Boğazların yönetiminin Türkiye'ye bırakılması, aşağıdakilerden hangisiyle sağlanmıştır?
Doğru Yanıt: C
Boğazların yönetiminin Türkiye'ye bırakılması: Montrö Boğazlar Sözleşmesi (1936).
Soru 6 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
"Tevhid-i Tedrisat Kanunu" hangi alanda yapılan bir inkılaptır?
Tevhid-i Tedrisat Kanunu: Eğitim-Kültür alanı.
Soru 7 ⌨️ A, B, C, D
Temel
İzmir'in kurtarılmasıyla sonuçlanan, Kurtuluş Savaşı'nın son büyük taarruzu hangisidir?
Doğru cevap: Büyük Taarruz.
Soru 8 ⌨️ A, B, C, D
Temel
Mustafa Kemal'in askeri dehasını gösterdiği, düşmanı durdurduğu I. Dünya Savaşı cephesi hangisidir?
Doğru cevap: Çanakkale Cephesi.

Mustafa Kemal'in çocukluk ve eğitim hayatı Konusunda Tam Net Çıkarın

XHarezmi mobil uygulamasında bu kazanıma ait yüzlerce soruyu çözün, yapay zeka koçu ile takıldığınız noktalarda ipucu alın ve aralıklı tekrarla eksiklerinizi kalıcı olarak kapatın.

Google Play'de Çok Yakında
Yayına Hazırlanıyor