T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ünite 4: Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye İTA.8.4.1

Siyasi, hukuki, eğitim ve ekonomi alanındaki inkılaplar

Bu sayfa MEB 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük müfredatı (İTA.8.4.1) kazanımı için hazırlanmıştır. LGS sınavında bu konudan ortalama 2 soru çıkmaktadır.

Ders: T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
Ünite: Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye
Soru Ağırlığı: 2 Soru
Örnek Soru: 8 Çözümlü Soru

Kazanım Özeti ve Temel Kurallar

2 Kart
Kavram Bilgisi Temel Kazanım

Siyasi ve Hukuki Alanda Çağdaşlaşma

1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla milli egemenlik yolunda ilk büyük adım atılmış, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet ilan edilerek devlet rejimi belirlenmiştir. 3 Mart 1924'te halifeliğin kaldırılması laikleşmeyi hızlandırmıştır. 17 Şubat 1926'da kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile hukukta birlik sağlanmış, kadınlara toplumsal ve ekonomik haklarda erkeklerle eşitlik tanınmıştır.
Türk Medeni Kanunu kadınlara evlenme, boşanma ve miras konularında erkeklerle eşit haklar tanımış ancak bu kanunla kadınlara siyasi haklar verilmemiştir.
Kadınların siyasi hakları Medeni Kanun ile değil, 1930, 1933 ve 1934 yıllarında yapılan ayrı kanuni düzenlemelerle verilmiştir.
#saltanatın kaldırılması#cumhuriyetin ilanı#halifelik#Türk Medeni Kanunu#laiklik
Kavram Bilgisi

Eğitim ve Ekonomi Alandaki İnkılaplar

3 Mart 1924 Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile tüm okullar Milli Eğitim Bakanlığına bağlanarak eğitimde birlik sağlanmıştır. 1 Kasım 1928 Harf İnkılabı ile okuma yazma kolaylaştırılmıştır. Ekonomi alanında 1923 İzmir İktisat Kongresi ile milli ekonomi hedeflenmiş, 1926 Kabotaj Kanunu ile Türk karasularında bağımsızlık sağlanmış ve Teşvik-i Sanayi Kanunu ile özel sektör desteklenmiştir.
Kabotaj Kanunu ile Türk limanları arasında yük ve yolcu taşıma hakkı yalnızca Türk gemilerine verilerek millî egemenlik pekiştirilmiştir.
Tevhid-i Tedrisat Kanunu doğrudan okuma yazma oranını artırmak için değil, eğitim kurumlarını tek çatı altında toplayıp laikleştirmek için çıkarılmıştır.
#Tevhid-i Tedrisat#Harf İnkılabı#İzmir İktisat Kongresi#Kabotaj Kanunu#ekonomik bağımsızlık

Çözümlü Örnek Sorular

Bu kazanıma ait LGS düzeyinde 8 adet yeni nesil ve temel soru. Şıkkı işaretleyip adım adım çözümü inceleyebilirsiniz.

Soru 1 ⌨️ A, B, C, D
Temel
Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti hangi şehirdir?
Doğru Yanıt: D
13 Ekim 1923'te Ankara başkent ilan edilmiştir; Millî Mücadele'nin de merkezi Ankara olmuştur.
Soru 2 ⌨️ A, B, C, D
Temel
Lozan Konferansı'na İtilaf devletlerinin hem TBMM'yi hem de İstanbul Hükümeti'ni birlikte davet ederek ikilik çıkarma planını boşa çıkaran 1 Kasım 1922 tarihli tarihi inkılap hangisidir?
Doğru Yanıt: A
1 Kasım 1922'de saltanat kaldırılarak Osmanlı Devleti resmen sona erdirilmiş, Lozan'da milletin tek temsilcisinin TBMM olması sağlanmıştır.
Soru 3 ⌨️ A, B, C, D
Temel
29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilan edilmesiyle çözüme kavuşturulan iki temel siyasi sorun aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Yanıt: B
Cumhuriyetin ilanı ile yeni Türk devletinin rejim adı 'Türkiye Cumhuriyeti' olmuş ve ilk Cumhurbaşkanı seçilerek devlet başkanlığı sorunu çözülmüştür.
Soru 4 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
3 Mart 1924 tarihinde kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile eğitim alanında hangi köklü dönüşüm gerçekleştirilmiştir?
Doğru Yanıt: C
Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) Kanunu ile mektep-medrese ikiliği son bulmuş, tüm okullar MEB'e bağlanarak milli ve laik eğitim sistemi kurulmuştur.
Soru 5 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
17 Şubat 1926'da İsviçre'den uyarlanarak kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile kadınlara hangi alanda hak tanınmamıştır?
Doğru Yanıt: D
1926 Medeni Kanunu sosyal, ekonomik ve hukuki haklar getirmiştir (miras, boşanma, velayet, meslek). Kadınlara siyasi haklar ise 1930, 1933 ve 1934 yıllarında verilmiştir.
Soru 6 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
1925 yılında köylünün üzerindeki ağır vergi yükünü hafifletmek ve tarımsal üretimi desteklemek amacıyla kaldırılan geleneksel vergi hangisidir?
Doğru Yanıt: A
Aşar vergisinin kaldırılması, hem köylüyü rahatlatmış hem de Cumhuriyet'in 'Halkçılık' ilkesinin en somut ekonomik göstergesi olmuştur.
Soru 7 ⌨️ A, B, C, D
Temel
1 Kasım 1928'de kabul edilen Yeni Türk Harfleri sonrasında okuma yazma oranını hızla artırmak için açılan yaygın eğitim kurumları hangisidir?
Doğru Yanıt: B
Yeni harfleri yetişkin halka öğretmek amacıyla 24 Kasım 1928'de Millet Mektepleri açılmış ve Atatürk'e 'Millet Mektepleri Başöğretmeni' unvanı verilmiştir.
Soru 8 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
1934 yılında kabul edilen Soyadı Kanunu ile unvan ve lakapların (ağa, paşa, hacı, hoca) kaldırılmasının temel toplumsal amacı nedir?
Doğru Yanıt: C
Soyadı Kanunu ve unvanların kaldırılması, resmi işlemlerdeki karışıklıkları gidermenin yanı sıra halkçılık gereği toplumdaki ayrıcalıkları yok etmeyi amaçlamıştır.

Siyasi, hukuki, eğitim ve ekonomi alanındaki inkılaplar Konusunda Tam Net Çıkarın

XHarezmi mobil uygulamasında bu kazanıma ait yüzlerce soruyu çözün, yapay zeka koçu ile takıldığınız noktalarda ipucu alın ve aralıklı tekrarla eksiklerinizi kalıcı olarak kapatın.

Google Play'de Çok Yakında
Yayına Hazırlanıyor