Türkçe Ünite 1: Sözcükte Anlam T.8.3.5

Gerçek, mecaz, terim anlam; çok anlamlılık

Bu sayfa MEB 8. sınıf Türkçe müfredatı (T.8.3.5) kazanımı için hazırlanmıştır. LGS sınavında bu konudan ortalama 3 soru çıkmaktadır.

Ders: Türkçe
Ünite: Sözcükte Anlam
Soru Ağırlığı: 3 Soru
Örnek Soru: 8 Çözümlü Soru

Kazanım Özeti ve Temel Kurallar

2 Kart
Çözüm Stratejisi Temel Kazanım

Gerçek ve Mecaz Anlam Ayırt Etme

Sözcüğün cümledeki anlamını belirlerken zihinde canlanan ilk temel anlamıyla ilişkisini kontrol edin. Sözcük fiziksel ve somut durumundan tamamen sıyrılıp soyut bir anlam kazandıysa mecazlaşmıştır. Cümlenin tamamını okumadan sadece altı çizili kelimeye odaklanmak kelimenin kazandığı yeni soyut anlamı gözden kaçırmanıza sebep olur.
"Bize karşı çok soğuk davrandı" cümlesinde "soğuk" sözcüğü ısıyı değil samimiyetsizliği belirttiği için mecazdır.
Kelimeyi cümledeki kullanım bağlamına bakmadan sadece zihinde canlanan ilk anlamıyla değerlendirmek.
#gerçek anlam#mecaz anlam#bağlam#somutlaşma#sözcükte anlam
Çözüm Stratejisi

Terim Anlam ve Çok Anlamlılık Saptama

Çok anlamlılık sorularında sözcüğün yerine cümledeki anlamına uygun farklı bir tanım koyarak kaç farklı anlamda kullanıldığını sayın. Sözcük bilim, sanat, spor veya bir meslek dalına özgü kavramı karşılıyorsa terim anlamlıdır. Ancak özel bir alan kavramı günlük dilde benzetme amacıyla kullanılırsa terim anlamını yitirip mecaza dönüşür.
"Oyunun ikinci perdesi bitti" cümlesindeki "perde" tiyatro terimiyken, "Gözüne perde indi" cümlesinde mecazdır.
Terim olabilecek bir kelimeyi cümledeki kullanım amacına bakmaksızın her zaman terim anlamlı saymak.
#terim anlam#çok anlamlılık#bağlam#bilim sanat spora özgü kavramlar

Çözümlü Örnek Sorular

Bu kazanıma ait LGS düzeyinde 8 adet yeni nesil ve temel soru. Şıkkı işaretleyip adım adım çözümü inceleyebilirsiniz.

Soru 1 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
Doğru Yanıt: D
"Bu, şimdiye kadar gördüğüm en ideal evdi." cümlesinde gereksiz sözcük kullanımı vardır.
Soru 2 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
"İki dost birbiriyle karşılıklı sohbet etti." cümlesinde gereksiz sözcük kullanımı vardır.
Soru 3 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
Aşağıdaki sözcüklerden hangisine ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde sonundaki ünsüz yumuşar?
"ağıt" sözcüğüne ünlü ek gelince sonundaki ünsüz yumuşar.
Soru 4 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi yoktur?
Doğru Yanıt: C
"Bugün hava oldukça güzeldi." cümlesinde fiilimsi eki yoktur.
Soru 5 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "sıcak" sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır?
Doğru Yanıt: A
"Bizi çok sıcak bir gülümsemeyle karşıladılar." cümlesinde "sıcak" mecaz anlamdadır.
Soru 6 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
Aşağıdaki sözcüklerden hangisine ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde ünlü düşmesi olur?
Doğru Yanıt: A
"akıl" sözcüğüne ünlü ek gelince ünlü düşmesi görülür.
Soru 7 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki" bağlaç görevindedir (ayrı yazılır)?
"Öyle yoruldum ki hemen uyudum." cümlesinde ki bağlaçtır, ayrı yazılır.
Soru 8 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
Aşağıdaki sözcüklerden hangisine ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde ünlü düşmesi olur?
Doğru Yanıt: C
"gönül" sözcüğüne ünlü ek gelince ünlü düşmesi görülür.

Gerçek, mecaz, terim anlam; çok anlamlılık Konusunda Tam Net Çıkarın

XHarezmi mobil uygulamasında bu kazanıma ait yüzlerce soruyu çözün, yapay zeka koçu ile takıldığınız noktalarda ipucu alın ve aralıklı tekrarla eksiklerinizi kalıcı olarak kapatın.

Google Play'de Çok Yakında
Yayına Hazırlanıyor