Türkçe Ünite 3: Paragraf T.8.3.17

Anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları

Bu sayfa MEB 8. sınıf Türkçe müfredatı (T.8.3.17) kazanımı için hazırlanmıştır. LGS sınavında bu konudan ortalama 2 soru çıkmaktadır.

Ders: Türkçe
Ünite: Paragraf
Soru Ağırlığı: 2 Soru
Örnek Soru: 8 Çözümlü Soru

Kazanım Özeti ve Temel Kurallar

2 Kart
Çözüm Stratejisi Temel Kazanım

Anlatım Biçimlerini Hızlıca Ayırt Etme

Paragrafta olay akışı ve zaman geçişi varsa öyküleme, duran bir resmi kelimelerle çizme varsa betimleme, bilgi verme amacı varsa açıklama, okuyucunun fikrini değiştirme çabası ve soru-cevaplı üslup varsa tartışma anlatım biçimi kullanılır. Şıklara bakmadan önce metnin ana amacının bir olayı yaşatmak mı yoksa bir düşünceyi kabul ettirmek mi olduğunu belirleyin.
"Hava soğuktu, yaşlı adam ağır adımlarla yürüdü." cümlesi eylem ve izlenim içerdiği için öyküleyici-betimleyici anlatımdır.
Öyküleme ile betimlemeyi tamamen birbirinden bağımsız sanmak; olay yazılarında ikisinin genellikle iç içe kullanıldığını unutmak.
#anlatım biçimleri#öyküleme#betimleme#açıklama#tartışma
Çözüm Stratejisi

Düşünceyi Geliştirme Yollarındaki İpuçları

Metindeki ipuçlarını tarayın: "Nedir?" sorusunun cevabı tanımlamayı, tırnak içinde kişisel görüş aktarımı tanık göstermeyi, "gibi, kadar" edatları benzetme veya karşılaştırmayı, soyut düşünceyi somutlaştırmak için verilen isim ve eserler ise örneklendirmeyi gösterir. Tanık göstermede sadece kişinin adı değil, düşüncesini içeren sözü de yer almalıdır.
"Atatürk'ün 'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.' sözü..." ifadesinde tırnak içinde doğrudan alıntı olduğu için tanık gösterme vardır.
Metinde sadece bir uzmanın adının geçmesini tanık gösterme sanmak; kişinin doğrudan sözü yoksa bunun örneklendirme olduğunu kaçırmak.
#düşünceyi geliştirme yolları#tanık gösterme#örneklendirme#tanımlama#karşılaştırma

Çözümlü Örnek Sorular

Bu kazanıma ait LGS düzeyinde 8 adet yeni nesil ve temel soru. Şıkkı işaretleyip adım adım çözümü inceleyebilirsiniz.

Soru 1 ⌨️ A, B, C, D
Yeni Nesil (Zor)
Bir işletmenin müşterisinin ne istediğini araştırmadan yalnızca kendi ürününü övmesine "ürün körlüğü" denir. Bu tutumdaki firmalar, değişen beklentileri fark edemedikleri için pazarda geriler. Buna göre aşağıdaki reklam sözlerinden hangisi "ürün körlüğü" yaşayan bir firmaya ait olabilir?
Doğru Yanıt: A
A'da firma müşteri beklentisini değil kendi bildiğini öne çıkarmaktadır.
Soru 2 ⌨️ A, B, C, D
Temel
Varlıkların belirgin özelliklerini sözcüklerle resim çizer gibi okuyucunun gözünde canlandıran anlatım biçimi hangisidir?
Görsel ayrıntıları ve niteleyici nitelikleri zihinde canlandırma anlatımına 'betimleme' denir.
Soru 3 ⌨️ A, B, C, D
Temel
Olay, kişi, yer ve zaman unsurlarına bağlı kalarak bir akış halinde anlatım yapan biçim hangisidir?
Doğru Yanıt: B
Olayları hareket ve zaman akışı içinde aktarma tekniğine 'öyküleme' denir.
Soru 4 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
Okuyucuya bilgi vermek ve bir konuyu öğretmek amacıyla nesnel bir dille yazılan anlatım biçimi hangisidir?
Doğru Yanıt: C
Bilgi vermeyi ve öğretmeyi amaçlayan nesnel anlatım biçimine 'açıklama' denir.
Soru 5 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
Yazarın kendi fikrini okuyucuya kabul ettirmek için karşıt görüşü çürütmeye çalıştığı anlatım biçimi nedir?
Doğru Yanıt: D
Okurun fikrini değiştirmeyi hedefleyen soru-cevaplı üsluba 'tartışmacı anlatım' denir.
Soru 6 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
Yazarın savunduğu tezi inandırıcı kılmak için alanında tanınmış bir uzmanın sözünü aynen aktarmasına ne ad verilir?
Yetkin bir kişinin sözünü tırnak içinde aktararak düşünceyi kanıtlama yöntemine 'tanık gösterme' denir.
Soru 7 ⌨️ A, B, C, D
Orta Seviye
Soyut bir düşünceyi somutlaştırmak için günlük yaşamdan kişi, eser veya durum isimleri vermeye ne denir?
Doğru Yanıt: B
Düşünceyi somut örneklerle destekleme yoluna 'örnekleme' denir.
Soru 8 ⌨️ A, B, C, D
Yeni Nesil (Zor)
'Bu nedir?' sorusuna cevap veren ve bir kavramın temel niteliklerini açıklayan düşünceyi geliştirme yolu hangisidir?
Doğru Yanıt: C
Bir kavramın ne olduğunu eksiksiz açıklayan cümlelere 'tanımlama' denir.

Anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları Konusunda Tam Net Çıkarın

XHarezmi mobil uygulamasında bu kazanıma ait yüzlerce soruyu çözün, yapay zeka koçu ile takıldığınız noktalarda ipucu alın ve aralıklı tekrarla eksiklerinizi kalıcı olarak kapatın.

Google Play'de Çok Yakında
Yayına Hazırlanıyor